Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Alliansen leder över vänstern med 11,6 procentenheter i dagens mätning från Temo. Ja, eller med 7,8 procentenheter om man räknar bort kd, som inte klarar fyraprocentsspärren. Se där en viktig påminnelse om varför de borgerliga bör gå samman i valallians.

Oavsett hur man räknar kd går det urdåligt för den samlade vänstern. S klarar med nöd och näppe 30 procent. Den senaste månadens löften om mer Ams-pengar och hätska angrepp på de borgerliga för att vara opatriotiska har inte gjort några avtryck. Frågan är vad de kommer att trolla fram för nya kaniner under hösten; socialdemokraterna kommer att göra sitt yttersta för att inte behöva lämna ifrån sig makten.

För de borgerliga gäller det nu att vidmakthålla stödet, att gå fler steg på vägen från ord till handling i alliansarbetet – och att hålla missnöjet med regeringen levande. Svenska väljare byter inte regering för nöjes skull, det har vi lärt os vid det här laget. Det måste finnas en stark och utbredd känsla av att det finns problem i landet, som regeringen Persson saknar vilja och förmåga att göra någonting åt.