X
Annons
X

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Per T Ohlsson tar i sin söndagskrönika i Sydsvenskan upp den nya boken ”40 lyckliga år”, som är en historieskrivning av den svenska efterkrigstiden som den hade kunnat gestalta sig ifall kommunisterna tagit makten här 1948 på samma sätt som de gjorde i t ex Tjeckoslovakien. (Claes Arvidsson skrev om boken på SvD:s ledarsidan den 26 mars.)

Ohlsson gör flera viktiga poänger – och tar också upp Hans Alfredssons tio år gamla Attentatet i Pålsjö skog, som handlar om hur det gått om Nazityskland invaderat Sverige.

En av de viktigaste observationerna gäller hur sorgligt obegripliga dessa böcker är för stora grupper elever som lämnar den svenska skolan. De har fått bristfällig historieundervisning, mött föga av krav på lärande – och svävar som ett resultat i fruktansvärd okunskap om hur de totalitära hoten mot Sverige har sett ut. Det gör dem också bedrövligt illa rustade att känna igen de nytotalitära rörelserna när de möter dem.