Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Fredrik Reinfeldt är tydlig med att socialdemokratiska stopplagar mot förnyelse av vård och skola ska rivas upp direkt efter en borgerlig valseger. Det är ett välkommet besked. Det måste vara tydligt för väljarna att en fyrpartiregering kommer att driva en linje som skiljer sig klart från regeringen Perssons: nyktrare, öppnare, mer framtidsoptimistisk.

Hittills har Alliansen koncentrerat sig på enighet i den egna konstellationen. Rätt och värdefullt så. Men under 2005 måste de fyra arbeta mer med att sätta regeringen Persson under tryck och visa på hur dess åtgärder och icke-åtgärder är en viktig förklaring till svenska samhällsproblem.

Att göra sig valbar är halva jobbet. Att visa att regeringen inte förtjänar att väljas om är andra halvan. Konstruktivitet och kritik. Bägge behövs.