Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin har tagit upp min fråga kring förra veckans m-utspel om ökade bidrag till kommunerna. På sin blogg skriver han:

”PJ Anders Linder på SvD kommenterar Fredrik Reinfeldts DN Debatt i fredags genom att fråga var förändringstrycket på kommunerna tagit vägen när moderaterna föreslår kärntrygghet framför bidrag.

PJ och andra kan vara lugna. Skattebetalarna har i flera utmärkta exempel visat att det går att söka s k best practicelösningar som skulle ge utrymme för ordentliga kommunalskattesänkningar, till och med med oförändrad verksamhetsnivå.”

Sven-Otto Littorin konstuerar en falsk motsättning. Jag är också för verksamhet i stället för bidrag. Men jag är inte säker på att det saknas resurser till verksamhet i kommuner som tar en tredjedel av människors inkomster i skatt – och som nästa år höjer skatten ytterligare.

Men vad ska få kommunalpolitiker att ägna sig åt jobbigt arbete med omstruktureringar, när t o m moderaterna vill ge dem extra pengar – till utgifter som de ännu inte har haft? Reinfeldts extra 5 miljarder är ju såvitt jag förstår avsedda till löneökningar som de kommunanställda ännu inte har förhandlat till sig!? (Aningen säregen förhandlingsteknik för en arbetsgivare, får man väl säga.)