Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Vänsterpartiet noterar sitt sämsta resultat på tio år i dagens Temomätning: 6,6 procent.

Det känns inte som någon tillfällighet att 6,6 är en rejäl jordbävning på Richterskalan.

Jag misstänker att detta bara är början. Vägval vänsterkretsen är kanske inte så stor till antalet, men när den bryter sig ur vänsterpartiet – och hur kan det annars gå? – kommer återstoden av v att i väljarnas ögon vara ett kommunistparti. Även ett sådant kan säkert få lite röster men knappast på nuvarande nivå.

Med Ohly i spetsen går vänsterpartiet ett dystert öde till mötes.

Och:

Persson får jätteproblem med sitt regeringsunderlag.

Och:

Det uppstår en intressant möjlighet på den politiska marknaden. Nu strömmar väljare tillbaka till s, men det känns måttligt sannolikt att s ska kunna bli ett 40-procentsparti igen. I alla fall så länge valsystemet är proportionellt.