Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Morgan Spurlocks film Supersize me har snart svensk premiär. Dess budskap är att snabbmatsindustrin förstör vår hälsa. Beviset är att regissören blivit smällfet genom att äta tre måltider om dagen på McDonald’s i en månad. (Undrar hur han skulle se ut efter hundra raka måltider på en Guide Michelin-krog?)

Spurlock har skickligt skapat en skendebatt, som inbjuder till enkla lösningar. I stället för den svåra, verkliga frågan om individens ansvar för sin kosthållning, flyttas fokus till enkla schablonlösningar där enskilda livsmedel pekas ut som dåliga.

Men man blir inte automatiskt fet av att äta pommes frites. Man blir fet av att äta pommes frites hela tiden. ”Spurlocks film är skräpmat för intellektet”, säger tankesmedjan Eudoxas vd Waldemar Ingdahl i en kommentar. Väl rutet.