Annons

Nya medier-bloggen

Anders Mildner

Anders Mildner

I diskussionen on bokbranschens framtid brukar argumentet att böcker skiljer sig från musikindustrins produkter då och då dyka upp.

En av orsakerna till att musikbranschen snabbt kunde omformas och puttas in i den digitala världen var ju att skivorna – lp likaväl som cd – så lätt gick att göra om till mp3:or. Hela musikbibliotek gick alltså att byta ut.

Skiftet från en värld där vi var omgivna av våra skivor till en värld där vi aldrig mer skulle hålla ett konvolut i handen gick på mindre än tio år.

Samma sak kommer inte att hända med böckerna, säger folk ibland. Du kan inte plugga in en sladd i din roman och få ut den i din dator.

Fast så visar det sig, som det ju ofta gör, att det är precis det du kan.

Nästan i alla fall.

Titta bara på den här snabbscanningsprototypen, som läser av en bok på 200 sidor på under en minut.

Visst finns det gott om problem att lösa.

Precis som fallet var med den första mp3-tekniken.

Men om vi för en stund hoppar över professor Masatoshi Ishikawas tekniska dilemman – som just nu verkar handla om upplösning och sidor som av misstag inte kommer med i scanningen, så upptäcker vi en annan sak som tyder på att bokbranschen troligen kommer att röra sig in i den nya terrängen på precis samma sätt som musikbranschen gjorde för tio år sedan – nämligen förlag som är så rädda för utvecklingen att de inte ens låter forskare på ett universitet använda deras böcker för att testa de produkter som håller på att tas fram:

When one of the researchers, Yoshihiro Watanabe, approached a publisher for permission to use their books for testing the scanner, he was forbidden to use them, and had to create a mock book for testing.

Se där ett sätt att släpas med fötterna före in i framtiden.