Nya medier-bloggen

Anders Mildner

Anders Mildner

Det kom inte som en överraskning. Antalet väljare som förtidsröstar har stigit i nästan 40 år (undantaget några små dippar på vägen)

Ändå är det en anmärkningsvärd siffra när man tittar på den: i år valde ju nära 2,3 miljoner svenskar att rösta innan valdagen.

Den senaste veckan har jag frågat runt lite bland folk för att försöka ta reda på varför så många förhandsröstar.

Ett av de vanligaste svaren har varit att tiden har blivit allt mer dyrbar och att ritualen att gå till vallokalen inte längre betyder lika mycket.

Vi kan numera göra så mycket annat viktigt medan vi befinner oss på annat håll. Allt från bankärenden till betydande arbetsuppgifter går ju att sköta på distans.

Och det är klart att den höga andelen förtidsröstande känns lite besvärlig på sina håll, för frågan som ligger och lurar runt hörnet är så klart när vi ska få tillgång till elektroniska val – som de ju fortfarande kallas, även om namnet får en att tänka på vita overaller, kliniskt rena rymdskeppskulisser och operor på klingon.

I dagsläget har ett antal europeiska länder redan genomfört kommunalval på nätet, men det verkar som om Sverige har långt kvar innan det kan bli verklighet här. Och om och om igen kommer tecken på att utvecklingen snarast bromsas medvetet.

För det finns ju ett inbyggt dilemma med e-röstningen.

Så här skrev jag själv 2001, när jag i Expressen försökte ge en bild av den problematik som politikerna står inför:

”… om man inför snabba och enkla direktval via internet kommer medborgarna med stor säkerhet att kräva att mediet utnyttjas oftare. Det mesta talar alltså för att den nya tekniken kommer att leda till FLER folkomröstningar, något som politiker i allmänhet inte brukar vara så pigga på.

Därmed kan debatten om e-demokrati bli till ytterligare en sak som ökar avståndet mellan medborgarna och makthavarna. Redan i dag är det ganska mycket som tyder på att så faktiskt är fallet.”

Snart tio år senare är det egentligen ingenting i den här bilden som har förändrats. Sorgligt nog.

Det politiska samtalet växer just nu snabbt på internet samtidigt som vår inställning till äldre ritualer förändras. Så varför inte leta efter nya möjligheter?

Vem blir först att ta upp den tappade tråden och på allvar börja diskutera e-röstning?

Fler bloggar