Annons

Nya medier-bloggen

Anders Mildner

Anders Mildner

Söker man efter kändisar från förr, dyker det upp massor av bildsamlingar från olika årtionden. De brukar se ut ungefär så här.

Och man behöver inte bläddra igenom fotografierna särskilt länge innan man slås av hur snabbt man glömmer bort både namn och ansikten.

Eller hur snabbt kändisar faktiskt byts ut och ersätts av moderna och uppdaterade varianter, som till sitt innehåll ändå är tämligen lika sina föregångare.

Hur kommer kändislistorna att se ut framöver?

Fram till nu har listorna byggt på att människorna som kommit med på dem på något sätt har haft en hög synlighetsgrad i framförallt film och tv.

Exakt vad dessa personer har haft att säga annars, utanför sina roller, vet vi i regel inte.

Dagens listor ser lite annorlunda ut.

Allt oftare stöter man på den här sortens kändislistor, där personernas inflytande på till exempel Twitter rangordnas.

(Bilden är hämtad från Dan Zarellas rankning, där de mest inflytelserika kändistwittrarna har mätts genom mängden trafik som de skickar till en tweetad länk. Läs mer här.)

Växer den här typen av nya medietopplistor fram som dokument som vi kommer att behöva när vi i framtiden ska blicka tillbaka och skildra 10-talets kultur historiskt? Ja, troligen.

Och på ett privat plan hittar vi i så fall en viktig resurs i de vänner som utgör våra egna flöden. Skärmdumpade vänlistor kan mycket väl vara det nya fotoalbumet för den som vill minnas åren som går.