Annons

Nya medier-bloggen

Anders Mildner

Anders Mildner

När PTS för tio år sedan noterade att sms-bruket ökade dramatiskt, var det nog ingen som anade i vilken utsträckning som det skulle FORTSÄTTA att öka för varje år.

Redan tidigt stod det dock klart att användandet inte bara hade betydelse för våra möjligheter att kommunicera med varandra, utan att det också skulle komma att påverka vad vi sa och sättet vi sa det på.

Själv åkte jag vid den tiden till Watford utanför London för att intervjua några unga som gjort en sms-variant av Bibeln.

Det mest tänkvärda jag fick med mig från det mötet var hur tolerant samhället faktiskt kan vara för nytt språk – bara innehållet är det rätta.

Hela det strikta lilla samhället ställde sig stolt bakom barnen som skrev ”dont b afraid coz Godl b wiv u always”.

Vilket knappast hade varit fallet om de valt ett annat ämne eller budskap.

Nu är har det gått tio år och vi talar inte längre lika mycket om hur språket påverkas. Även om det så klart gör det, i en omfattning som vi antagligen har svårt att överblicka inifrån. (Själv tror jag att till exempel särskrivningsvågen bland mycket annat också har med telefonernas ordlistor att göra. Det är ju lättare att snabbt skriva sär skrivnings vågen på en telefon.)

Förra året visade PTS att var tionde person i Sverige skickade fler än tio sms per dag. Och att var tredje person mellan 16 och 20 år skickade fler än 20 sms per dag.

Det låter mycket.

Men om man vill se vart vi egentligen är på väg, kan man med fördel slänga ett öga på den här rapporten från Nielsen, som visar vidden av de ungas textande. Amerikanska tonåringar skickar numera iväg 3 146 meddelanden i månaden. Vilket är lika med tio sms i timmen (om man tar bort tiden då de sover eller är i skolan).

Till och med barn under tolv år skickar fyra meddelanden varje timme.

Och då kan vi så klart dra ut tidslinjen framåt för att se var vi landar: i ett textsamtal som är mer eller mindre ständigt pågående.

Postgången förvandlas till konversation.

Vilket kanske kan vara extra hoppfullt för den grupp som nu förväntas ge sms-kurvorna en gigantisk puff uppåt de kommande tio åren: föräldrar som kommer att vilja ha kontakt med sina sms-tokiga barn.