Nya medier-bloggen

Anders Mildner

Anders Mildner

Jag tittar på annonsen i tidningen. Jag vet inte vad sådana kostar nu för tiden. Antagligen mindre än förut, men ändå, gratis är de knappast. Hur som helst: budskapet går fram, jag är inbjuden!

Det är min kommun som är avsändare till texten. Och det visar sig att jag är ”välkommen till en dialog”. Med vissa begränsningar. Dialogen har en tydlig startpunkt och en tydlig slutpunkt. Och vill man delta, måste man bege oss till den plats i staden där det är bestämt att dialogen ska ta plats.

Här kanske jag ska stanna upp ett tag och säga – nej, jag tycker inte att det är dumt att kommunen bjuder in folk till samtalsstunder. Men det finns ett problem med den här sortens möten som sällan diskuteras.

Den tids- och platsbundna dialogen riskerar nämligen att skapa en intern kultur där samtalet mellan makthavarna och medborgarna reduceras till att endast vara en avgränsad punkt på agendan som politiker och tjänstemän ska beta av innan de går vidare till de viktiga besluten (som då alltid fattas utan insyn).

Den här myndighetskulturen, där dialog liksom är något man slår på och av, lite när det passar en, står i stor kontrast till den kultur av ständigt pågående samtal som allt fler medborgare just nu håller på att skapa på egen hand.

Men i takt med att vi blir mer och mer aktiva när det gäller att berätta vad vi gör, vad vi tänker och vad vi upplever i just detta nu, ökar också våra krav på det samhälle som omger oss. När vi som medborgare lever i en kultur som bygger på transparens och delaktighet, ja, då kommer vi att kräva samma öppenhet av våra makthavare.

Var vi hamnar, rent politiskt, råder det inte särskilt stor tvekan om. Det som i dag på vissa håll framförs som en önskan – till exempel att politiker och offentliga tjänstemän ska finnas tillgängliga för en löpande dialog – kommer inom en snar framtid att segla upp som mer eller mindre tydliga krav.

Så varför inte börja prata om frågorna redan nu?

Det här är första inlägget i en kortare serie om medborgardialog. Kom gärna med synpunkter.

Fler bloggar