Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

I morse hade Ekot ett inslag om en nordkoreansk delegation på studieresa i Sverige. Det är Näringslivets internationella råd som står bakom, i samarbete med biståndsmyndigheten Sida. Tanken är att de besökande nordkoreanerna ska få lära sig mer om samhällsekonomi och inspireras av Sverige. Sådana delegationer har besökt Sverige då och då sedan några år tillbaka, så det verkar något långsökt att försöka koppla besöket till ryktena om reformvilja från nordkoreanskt håll.

Ändå är besöksgrupper som dessa ett tecken på en stark nyfikenhet och idétörst från vissa håll i den nordkoreanska statsapparaten. Nordkorea är inte alls så enhetligt styrt som man ibland kan tro, och det finns (i huvudsak) anekdotiska men mycket starka tecken som tyder på att det inom partiet och den politiska och (delar av) ekonomiska administrationen finns en betydligt större vilja till öppning och ekonomiska reformer än i de militära strukturerna. (Nordkoreanska generaler har till och med insinuerat detta helt öppet genom att kalla partiet för ”veka” och liknande tillmälen – berättelser om det finns bland annat i boken The Two Koreas av Don Oberdorfer).

Genom att bjuda nordkoreaner till Sverige på studiebesök kan man förse reformvänliga krafter med idéer och argument att ta med hem. Man kan visa det välstånd som internationell handel och marknadsekonomi ger, och vilken välfärd det kan generera. Varje intryck från omvärlden som når den nordkoreanska statsförvaltningen är, om ingenting annat, så åtminstone ett litet frö till nytänkande.

Det kommer inte att leda till någon revolution i Nordkorea. Kanske förändras ingenting av studiebesöken, och visst finns moraliska betänkligheter kring den här formen av samarbete med världens hårdaste diktatur.

Men samtidigt är Nordkorea, för omvärlden, de dåliga valens land. Det finns alltid betänkligheter kring samarbete med och hjälp till Nordkorea eftersom regimen alltid kommer att ställa upp vissa villkor. Alternativet är att inte göra någonting. Då missar man chansen att, åtminstone en aning, påverka Nordkorea i rätt riktning. Och det skulle knappast gynna Nordkoreas lidande folk.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV