Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Hittills har pratet om reformer i Nordkorea bara stöttats av rykten från gränstrakterna. Därför är detta reportage från AP:s Pyongyangkontor särskilt intressant. Man har besökt ett kollektivjordbruk och de bönder som intervjuats berättar själva om att nya regler meddelats av myndigheterna i augusti.

Från och med årets skördesäsong ska Nordkoreas bönder få behålla vad som blir över efter att de statliga kvoterna mötts, vittnar de intervjuade, och med det kan man nog sluta sig till att de omtalade reformerna bygger på betydligt mer än bara rykten. AP News rapportering i Nordkorea sker nämligen under de nordkoreanska myndigheternas regi, och att ett intervjuobjekt skulle säga någonting som inte godkänts av staten förefaller mycket osannolikt.

Det är den goda nyheten. Men med dessa uppgifter blir det mer oklart än tidigare hur denna reform skiljer sig från 2002 års ekonomiska reformpaket, som senare delvis rullades tillbaka. Som jag skrev i Asia Times förra veckan innebar även den reformen att jordbrukare skulle få behålla skördarnas överskott, och storleken på kollektivjordbrukens arbetslag minskades faktiskt ännu mer än vad som planeras under denna reform, enligt de intervjuade nordkoreanska bönderna. De nämner ingenting om proportionerna 30-70 procent – tidigare har det talats om att kollektivjordbruken bara skulle behöva lämna över 70 procent av sina skördar och få disponera 30 procent såsom de önskar.

På lång sikt krävs större förändringar än dessa för att få Nordkoreas jordbruk i dugligt skick. Ekonomiska reformer är alltid en balansakt för regimen – är förändringarna för små missar man målet, men är de för stora riskerar staten att tappa alltför mycket makt. Och makten är, både av idealistiska och egoistiska skäl, bland det viktigaste för regimen.

Imorgon sammanträder Nordkoreas parlament – i sig en mycket unik händelse som pekar på att någonting stort ska meddelas, antingen i form av personförändringar eller politiska reformer. Det blir, oavsett vad som kommuniceras från parlamentsbyggnaden Mansudae, en spännande dag.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV