Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Nordkorea fortsätter att rapportera om stora skador efter sommarens naturkatastrofer. Senast idag berättar det officiella organet KCNA om förskräckliga siffror. Beroende på hur man räknar kan omkring fem procent av Nordkoreas jordbruksmark ha förstörts. Skadorna har varit betydligt värre tidigare år, men läget är ändå allvarligt.

Därför kan det tyckas konstigt att Nordkorea ”tackat” (nåja) nej till Sydkoreas erbjudande om nödhjälp. Nordkoreas Röda kors-organisation (underställd den nordkoreanska staten) meddelade först att man skulle ta emot stödet men tog sedan tillbaka beskedet. Den officiella förklaringen var att man såg de erbjudna mängderna som förolämpande små. Sydkorea erbjöd 10 000 ton mjöl, 3 miljoner paket nudlar och medicinsk utrustning, enligt AP.

Men det kan också finnas en annan delförklaring. De nudlar som man tänkt skicka bär ett starkt symbolvärde i Nordkorea, både i förpackningsdesign och smak, genom sina starkt sydkoreanska karaktärsdrag. DailyNK återger berättelser från nordkoreanska flyktingar i Sydkorea som minns hur populära nudlarna blev i bland annat den nordöstra staden Sinuiju när de delades ut efter översvämningarna 2010. Och alla, menar källan, visste att nudlarna var sydkoreanska.

Nu förefaller det en aning otroligt att den nordkoreanska staten skulle tacka nej till all nödhjälp av endast detta skäl, men som bekant kan mycket små detaljer vara avgörande för förändringar i människors världsbilder. Minns hur nordkoreaner berättat att det var kulspetspennorna i fickorna på de demonstrerande sydkoreanska arbetare som den nordkoreanska propagandan visade upp under 1980-talet, som fick dem att förstå att Sydkorea inte alls var fattigt. Bilarna i demonstrationsbildernas förgrunder hade samma effekt hos vissa. Och som SvD:s ledarsida beskrev förra sommaren kan elektroniska riskokare ha samma effekt.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV