Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Nordkoreas officiella mediekanaler är ofta svåra att förutspå. Visst, de flesta artiklar är väntade. Har Hillary Clinton eller Lee Myung-bak (Sydkoreas president) gjort något utspel som anknyter till och kritiserar Nordkorea kan man vara säker på att Korean Central News Agency (KCNA) kommer att trycka ut en svavelosande ledare från dagstidningen Rodong Sinmun (direkt via från faxen i centralkommitténs högkvarter där texterna antas vara skrivna). Men ibland överraskar man.

Minns ni den brett spridda bilden från en australiensisk tidnings medajlrapport under OS, där Nordkorea kallades ”Naughty Korea” och Sydkorea ”Nice Korea”? Ett dåligt skämt, kan jag tycka, men likväl ett skämt. Och ett rätt oskyldigt sådant. KCNA höll inte med. De gick ut med ett starkt fördömande. De regeringar som fördömt den antimuslimska amerikanska filmen är alltså inte riktigt ensamma om att inte kunna ta saker och ting med en klackspark.

Något liknande inträffade i dagarna. Då gick den nordkoreanska webbsajten ”uriminzokkirri” (우리민족끼리 = ”vår nation tillsammans”), som annars mest publicerar nordkoreanska nyhetsklipp, ut och fördömde en årlig filmfestival i Seoul. Festivalen fokuserar på mänskliga rättigheter i Nordkorea, och organiseras av ett antal sydkoreanska NGOs. De är knappast några samhällsomstörtande typer, om man säger så. Jag var på förra årets upplaga av festivalen, där såg jag bland annat en fantastisk spelfilm om livet vid Kinas gräns mot Nordkorea. Och en mindre bra film om hur ett gäng nordkoreanska barn skapar kaos med hjälp av en sydkoreansk leksaksrobot. I alla fall. Detta är ett event organiserat av frivilliga krafter som hyr in sig i universitetslokaler i Seoul, för att belysa läget i Nordkorea via filmer. Tänk motsvarande föreningsarrangemang i ABF:s lokaler, i en svensk kontext, ungefär. Knappast något stort hot mot den nordkoreanska nationens självständighet. Trots detta kallas dem för ”konspirerande råttor” av den nordkoreanska webbsidan.

Detta talar för att nordkoreansk nyhetsvärdering till stor del är slumpstyrd. Det är det rimligaste, givet att dessa fördömanden aldrig skulle komma till stånd om en systematisk urvalsprocess bland nyheter gjorts. Det är kanske så, med andra ord, att vad som ska komma ur Nordkoreas officiella kommunikationskanaler till stor del beror på vad enskilda byråkrater i landet och på ambassader i världen (och hos Chongryon i Tokyo) råkar slösurfa sig till.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV