Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Källor inifrån Nordkorea uppger att de omtalade 6.28-reformerna kommer att träda i kraft från och med den första oktober i år. Som så många andra politiska beslut i Nordkorea ska detta ha kommunicerats ned till ”massorna” via föreläsningar i kvarterskommittéerna (inminban ordagrant ”folk-grupp” på koreanska), där konkreta juridiska förändringar ska ha meddelats. Detta uppger DailyNK. De så kallade 6.28-reformerna ska, om uppgifterna stämmer, dela in jordbrukskollektiven i mindre enheter för att öka konkurrensen, och ge både kollektivjordbruk och fabriker frihet att själva disponera över 30 procent av produktionen. Ett förhållandevis radikalt steg bort från den planekonomi som redan är kraftigt eroderad i Nordkorea i sviterna av ekonomins kollaps under 1990-talet. Nordkorea har dock genomfört liknande reformer tidigare, som dels inte implementerats med tillräcklig kraft och också senare dragits tillbaka till viss del. Regimen har kallat till en ovanlig parlamentssession den 25:e september, och många tror att Kim Jong-un kommer att offentliggöra reformerna då.

Man ska alltid vara starkt källkritisk till uppgifter inifrån Nordkorea. Faktakoll är en omöjlighet på grund av den stränga kontrollen i samhället. Men uppgifter om vad som kommunicerats ut till kvarterskommittéerna torde inte vara omöjliga att kolla hos ett större antal källor. Man kan anta att källan, i detta fall DailyNK, gjort just det.

Att reformerna fått ett datum (återigen, förutsatt att uppgifterna stämmer) är ytterligare ett tecken på att de faktiskt kommer att implementeras, och att ryktena inte varit tomma.

Men minnet är ofta kort kring Nordkorea. Man har som sagt implementerat liknande reformer förut, utan att det revolutionerat grunden för landets system. Nordkorea förändras dock hela tiden. Landet är inte detsamma idag som vid grundandet 1948, vilket vissa ibland tycks tro. Idag består en stor del av folkets försörjning just av privata marknader, och varje juridisk reform som staten genomför i marknadstillvänd riktning är just en reaktion på en utveckling den inte kunnat kontrollera.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV