Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Tidigare under månaden meddelade Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA, kort och kryptiskt, att landets parlament kommer att sammanträda den 25:e september. Det är lätt att undra varför ett sådant meddelande får de som försöker följa nordkoreansk politik att gå i spinn. Parlamentssessioner är ju i rutin i rätt många länder i världen, minst sagt. Men så är det inte i Nordkorea. Parlamentet — kallat Högsta folkförsamlingen (översätts officiellt till ”Supreme People’s Assembly” på engelska) sammanträder sällan, och när det sker så är det oftast för att större politiska beslut eller personutnämningar ska klubbas igenom formellt. Just därför är många nyfikna på vilket tungt beslut parlamentet ska få sätta sin stämpel på den 25:e.

Naturligtvis har parlamentet ingen reell makt. Dess funktion är rent ceremoniell. Så har det inte alltid varit. I den nordkoreanska statsbildningens tidigaste dagar hölls parlamentssessioner ofta och debatterna blev inte sällan heta. Bland andra Chondoistpartiet var starkt kritiska till vissa produktionsmål (på grund av sin starka väljarbas bland landets jordbrukare, kan man anta). Men denna och andra kritiska röster tystades efter några år genom omfattande utrensningskampanjer. Parlamentssessionerna blev mer och mer sällsynta ju längre tiden gick. Under Kim Il-sungs senare år hölls de ytterst sällan, under Kim Jong-il bara ett fåtal gånger. Därför är det många som väntar sig stora beslut den 25:e, kanske med koppling till de ännu obekräftade uppgifterna om ekonomiska reformer för att låta kollektivjordbruk och fabriker behålla mer av sin egen produktion. Spänningen är, faktiskt, olidlig.

Stephan Haggard har gjort en sammanställning över antalet SPA-sessioner under åren, rekommenderas för den detaljintresserade.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV