Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Det blev inte, som iranska nyhetskällor tidigare hävdat, Kim Jong-un som reste till mötet med Alliansfria staters förbund i Teheran. Istället åkte den gamle politrucken Kim Yong-nam, i egenskap av symbolisk ordförande för Nordkoreas symboliska parlament, uppger KCNA. Uppgiften om att Kim Jong-un skulle resa till Iran var lite spännande för att vara sann. Skulle den ha varit sann hade resan inneburit en utrikespolitisk omsvängning utan dess like, genom symboliken i att Kim Jong-uns första statsbesök då skulle ha gått till ett annat land än Kina eller Ryssland. Att både iranska och tyska nyhetskällor troligtvis förväxlat två olika Kim med varandra är rätt märkligt. Det är ju trots allt bara ett efternamn, och ett oerhört vanligt sådant därtill.

 

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV