Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Uppgiften om att Kim Jong-eun kommer att besöka Iran bekräftas av den iranska tv-kanalen Press TV. Enligt kanalen har Irans utrikesminister sagt att Kim Jong-eun, såvitt han vet, kommer att resa till Teheran för mötet med Alliansfria staters förbund (NAM). Också Ban Ki-moon kommer att resa dit.

Här kan Kim Jong-un komma att ta upp en sedan länge insomnad tradition i nordkoreansk utrikespolitik, om han nu reser iväg. Kim Il-sung var mycket aktiv inom NAM och försökte sprida den nordkoreanska juche-ideologin till andra medlemsländer, varav många likt Nordkorea är före detta kolonier.

Nordkorea och Iran har en lång tradition av kontakter. Så sent som 2011 kom FN-uppgifter om att ländernas vapenhandel fortfarande var aktiv, trots sanktioner. Nordkorea har tidigare sålt ballistiska missiler till Iran, som byggt några av Shahab-modellerna på nordkoreanska förlagor.

Under fredagen förekom medieuppgifter om att Kim Jong-euns planerade Kinabesök nästa månad skulle bli hans första officiella utlandsbesök. Om uppgifterna om resan till Iran stämmer blir det alltså inte så, men det vet vi ännu ingenting om.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV