Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

I inlägget om nordkoreanska frizoner nämnde Nordkoreabloggen den industrimässa som pågår i dagarna i nordkoreanska Rajin (eller Najin, för den som väljer det sydkoreanska namnet). Nyhetsbyrån AP:s närvaro i Pyongyang har hittills inte gett så mycket som man kunnat hoppas, men bevakningen av industrimässan är en av några givande insatser. Bilvägen från Kina (staden Yanji, får man anta) till industrizonen Rason (en kombination av namnen Rajin och Sonbong) har nu blivit färdigställd, meddelas det. Också hamnen och järnvägskopplingarna är under snabb renovering, en förutsättning för att projektet ska ha en chans att lyckas. Rasons geografiska läge är nämligen kanske dess allra främsta konkurrensfördel. AP berättar att nordkoreanska representanter har kallat läget för ”guldtriangeln” på grund av det fördelaktiga transportläget mellan Kina, Ryssland och Nordkorea.

Man redogör också för ett mindre lyckat kinesiskt investeringsprojekt. Företaget Xiyang gjorde stora investeringar men blev utslängda i Nordkorea när man vägrade att gå med på vissa av regimens villkor. Det finns många tecken på att zonen i Rason har mer autonom beslutsmakt än vad man haft under tidigare år, och det kan bli helt avgörande för möjligheten att locka investeringar. De lokalt ansvariga är nämligen de som också har incitament att locka investeringar till zonen, och att de också verkar sitta på en stor del av beslutsmakten kan bli avgörande för industrizonens möjlighet till utveckling.

De omvittnade infrastruktursatsningarna i Rason har pågått länge, och att de verkar vara så omfattande tyder på en beslutsamhet från både nordkoreanskt och kinesiskt håll om att få industrizonen att faktiskt fungera. Till skillnad från tidigare.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV