Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

De nordkoreanska tunnlarna under gränsen mot Sydkorea är fascinerande. Det torde finnas få turister i Sydkorea som inte åtminstone övervägt en dagstur till någon av de platser i de norra delarna av landet, där man själv kan ta på sig hjälm och lykta och vandra ner i någon av tunnlarna. De tros ha byggts av Nordkorea i invasionssyfte (eller för försvar, beroende på hur man nu vill se på saken). Tusentals nordkoreanska soldater skulle kunnat ta sig in  i Sydkorea varje timme, om någon av de hittills upptäckta tunnlarna kommit i användning, enligt sydkoreanska beräkningar. Hittills har fyra tunnlar upptäckts. Den första hittades 1974 och den senaste 1990. Den första tunneln upptäcktes då sydkoreanska soldater plötsligt en dag såg ånga stiga från marken, från nordkoreaner som arbetade med tunnelbygget. En annan av tunnlarna upptäcktes då en militär avhoppare från den södra staden Kaesong i Nordkorea tog med sig ritningar över gränsen och lämnade över dem till den sydkoreanska militären.

Många tror att det finns fler tunnlar under marken, som aldrig upptäckts. Bland dessa finns en grupp sydkoreanska män, som BBC följt med på tunneljakt. De menar att det nordkoreanska hotet inte tas på tillräckligt allvar av den sydkoreanska militären, och har därför bestämt sig för att ta saken i egna händer och fortsätta tunneljakten. Se BBC:s klipp här.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV