Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Kim Jong-un liknar sin farfar både i utseende, minspel och framtoning. Och i dagarna kom en nyhet som, om den stämmer, gör Kim Jong-un än mer lik sin farfar, också i politisk mening.

Kim Il-sung var länge starkt personligt engagerad i organisationen Alliansfria staters förbund, och kämpade för att ge Nordkorea en ledande roll. Ett antal nyhetsbyråer hävdar nu att Kim Jong-un kommer att göra sin första officiella utlandsresa till organisationens möte i Iran mellan 28 och 29 augusti. Kim Il-sung såg organisationen främst som en kanal för att sprida den nordkoreanska Juche-ideologin, där självförsörjande och nationell egenmakt är den främsta principen. Många av medlemsstaterna i organisationen är före detta kolonier, liksom Nordkorea, och vissa var därför ganska starkt lockade av det nordkoreanska budskapet då det begav sig.

Återstår att se vad som sker vid mötet i Iran, om det alls stämmer att Kim Jong-un kommer att resa dit, det vill säga. Kommer utländska journalister på plats rentav kunna stjäla några minuter för en intervju? Osannolikt, men inte kosmiskt omöjligt.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV