Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

(Foto: Reuters)

Så kom det äntligen, beskedet kring frågan som Pyongyangologer världen över spekulerat kring sedan ”den mystiska kvinnan” för första gången syntes vid Kim Jong-uns sida vid en konsert med Moranbong-ensemblen i den nordkoreanska huvudstaden. I ett tv-inslag sänt under onsdagen, om ett inspektionsbesök Kim Jong-un gjort vid en nybyggd nöjespark på Rungnahalvön i Pyongyang, benämndes Kim Jong-uns mystiska följeslagarkvinna av nordkoreansk media som fru till Kim Jong-un. Detta med orden: ”Ledaren Kim Jong-un var på plats tillsammans med sin fru, kamrat Ri Seol-ju”. (”김정은 원수가 부인 이설주 동지와 함께 참석했다”.) Här kan du se klippet från nordkoreansk statlig tv.

Dessa få ord sätter stopp för veckor av spekulationer, som också Nordkoreabloggen ägnat sig åt, om vem kvinnan egentligen är. Analyserna som utifrån jämförelser med gamla fotografier och videoklipp identifierade henne som en före detta sångerska i musikgruppen Elektroniska Orkestern Pochonbo tycktes först hyfsat säkra, men kom senare att ifrågasättas och har nu alltså helt motbevisats.

Ingenting är ännu känt om kvinnans bakgrund eller om när de två gifte sig. Analytiker i Seoul har spekulerat i att Kim Jong-il sett till att ordna deras bröllop efter sin stroke år 2008, och samma bedömare har också antagit att de två har minst ett barn ihop. Men uppgifternas osäkerhet måste verkligen understrykas — sydkoreanska analytiker var ju länge övertygade om att kvinnan var en helt annan person än den hon visat sig vara.

Att de två offentligt omtalas som ett par innebär att det nordkoreanska ledarskapet bryter en gammal trend. Kim Jong-il visade sig aldrig offentligt med någon livskamrat, även om en glorifierande dokumentär för intern visning i den nordkoreanska toppen producerats om Koh Yong-hee, mor till Kim Jong-un och Kim Jong-chol. Kim Il-sungs första fru, och Kim Jong-ils mor, hette Kim Jong-suk. Hon benämns som ”Koreas moder” och omges av en omfattande personkult. I norra Nordkorea finns en stad uppkallad efter henne. Hon avled 1949 i barnsäng. Därefter visade sig Kim Il-sung aldrig officiellt tillsammans med någon ”first lady”, även om det är tämligen vedertaget att han gifte sig med en kvinna vid namn Kim Song-ae 1952, mitt under brinnande Koreakrig.

Är detta ett tecken på en öppnare nordkoreansk regim? Nja, vi får väl se. Kanske är skälet till att Kim Jong-uns giftermål offentliggjorts helt enkelt att det är möjligt givet Nordkoreas sociala normer: de båda är i rätt ålder för giftermål, vilket Kim Jong-il aldrig var under sin tid vid makten. Kommer hon att bli föremål för nordkoreansk personkult? Det är möjligt. Hennes familjebakgrund är tämligen säkerligen politiskt stabil, med tanke på att hon haft så hög status att hon kunnat bli ingift i den nordkoreanska ledarklanen, så det är nog fullt möjligt för de nordkoreanska propagandamakarna att bygga en sådan berättelse. Följetongen kring den nordkoreanska ledarklanen är inte slut än på länge.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV