Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

I en tid då de inter-koreanska relationerna tycks som mest frostiga sedan Kim Dae-jungs solskenspolitik är det intressant att notera att ekonomiska intressen fortsätter att hålla vissa kontakter i liv. Industrizonen i Kaesong fortsätter, som Nordkoreabloggen tidigare noterat, att pumpa på och växa — och i dagarna har Dong-A Ilbo kunnat bekräfta att också kontakter om möjligheten för Sydkorea att samarbeta med Nordkorea i mineralutvinning i norra Nordkorea togs förra året. De ska ha tagit stopp i samband med Kim Jong-ils död, då många av Nordkoreas kontakter utåt pausades tillfälligt.

Att Sydkorea visar intresse för nordkoreanska mineraler förvånar inte. Också svenska företag hade länge viss verksamhet i Nordkoreas mineralrika norra delar, och under senare år har Kinas omfattande utvinning av mineraler i Nordkorea fått många analytiker att höja på ögonbrynen. Nordkorea tjänar stort på utvinningen, och det finns en oro för att detta ska göra landet mindre benäget att kompromissa för att kunna ingå ekonomiska samarbeten med Sydkorea på sikt. Handeln med Kina är mycket mindre politiskt komplicerad. Detta har bredare regionalpolitiska implikationer, för vad har Nordkorea över huvud taget för incitament att välja närmande mot Sydkorea före Kina när det förstnämnda är så komplicerat, och det sistnämnda relativt friktionsfritt? För Nordkoreas del finns en risk att man i ett läge där Kina inte tycker sig ha råd eller vilja att importera mer resurser från Nordkorea står där utan alternativa möjligheter.

Och sydkoreanska företag är nog tämligen frustrerade över de ekonomiska möjligheter som dag för dag sipprar bort från halvön, in mot Kina. Nordkoreas gruvutvinning var omfattande fram till ekonomins nedgång vid slutet av 1980-talet, men mycket finns ännu outtömt. En person på det statliga sydkoreanska gruvbolag som varit inblandad i kontakterna med Nordkorea säger att samarbetet har svårt att komma framåt eftersom den sydkoreanska regeringen för tillfället är mycket snål med att ge tillstånd för inresor till Nordkorea. Det är mycket oklokt av den sydkoreanska staten att hindra de egna bolagen från att närmare undersöka möjligheterna i Nordkoreanska (guld)gruvor, ty där finns mycket att hämta.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV