Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

En av de stora frågorna och ryktena kring Kim Jong-un, Nordkoreas nya ledare, handlar om huruvida han är benägen till reformer eller ej.

För talar bland annat att han är ung och att han med största sannolikhet levt utomlands och gått i skola i Schweiz. Han vet hur och att världen utanför fungerar, och hans generation av den nordkoreanska överklassen har helt andra internationaliserade vanor än det tidigare gardet.

Men framför allt är det de många handfasta tecknen på moderniseringsvilja som talar för. Inte ens den mer skeptiske Nordkoreabevakaren kan undgå att börja undra. Denna artikel i Foreign Policy är en bra sammanfattning av de hittills främsta indikationerna på moderniseringsvilja. Till den kan man lägga även andra rykten och handfasta exempel på hur Kim Jong-un manat till nytänkande på det ekonomiska området. Tidigare i år hävdade japansk media att de lyckats få tag i ett dokument skrivet av Kim Jong-un och påstått cirkulerat inom de högsta maktskikten, där han manade till ett slut för dogmatiskt tänkande rörande den ekonomiska politiken. En öppning för verklig kapitalism i Nordkorea, med andra ord. Mot allt detta talar det faktum att det nordkoreanska systemet har en inneboende resistens mot reformer — det kan inte förändras hur mycket som helst utan att falla.

I dag har Reuters en artikel där de citerar vad de hävdar är en anonym källa som tidigare förutspått händelser som Nordkoreas kärnvapenprov 2006, och Jang Sung-taeks uppgång i makteliten. Källan har koppling till både Pyongyang och till Beijing, och säger sig veta med säkerhet att avskedandet av Ri Yong-ho berodde på att denne varit en passionerad förespråkare för Songun-doktrinen, den grundlagsfästa doktrin som säger att militären måste ges prioritet i alla politiska och ekonomiska beslut. Avskedet (eller utrensningen, om man så vill) ska ha skett för att undanröja ett hinder mot Kim Jong-uns påstådda mål att separera ekonomin från armékontroll. Detta, i sin tur, för att kunna genomdriva ekonomiska reformer på experimentbasis.

Man måste alltid minnas att dessa rykten och spekulationer kan uppstå nästan helt utan grund i Nordkorea. De har flera gånger visat sig vara felaktiga. Å andra sidan har de också visat sig stämma då och då — utnämningen av Kim Jong-un som efterträdare var till exempel mer eller mindre välkänd långt innan han började dyka upp i officiella sammanhang i Nordkorea.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV