Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

När nordkoreansk TV aviserar specialsändningar med meddelanden om stora beslut, då rensar alla världens Nordkoreabevakare sina scheman. Och den sydkoreanska aktiemarknaden skuttar till i nervositet över vad som komma skall.

Det var vad som hände då Kim Jong-ils dödsbud meddelades, och det var också vad som skedde i dag klockan elva på förmiddagen (koreansk tid). En timme senare meddelade statstelevisionen att alla de viktigaste organen — centralkommittén, den centrala militärkommissionen, nationella försvarskommissionen och presidiet för nationella folkförsamlingen (landets parlament) enhälligt utsett Kim Jong-un till marskalk för den nordkoreanska staten. Det officiella uttalandet finns här (på koreanska).

Enligt sydkoreansk TV är det marskalkstiteln wonsu (원수), som är den nordkoreanska arméns näst högsta, som Kim Jong-un har tilldelats. Ovanför den finns titeln daewonsu (대원수), som kan översättas till ”stormarskalk”. Den hålls av både Kim Il-sung och Kim Jong-il. Under gårdagen var sydkoreanska kommentatorer eniga om att de senaste dagarnas olika utnämningar och avsked inom Nordkoreas militärapparat syftat till att göra en större ommöblering, och dagens besked bekräftar mer eller mindre att det hela handlat om olika led för att (till stor del symboliskt) stärka Kim Jong-uns makt över Nordkoreas armé.

Andrei Lankov, en av nordkoreaforskningens rockstjärnor, har gått så långt som att hävda att det pågår en maktkamp mellan ledarfamiljen och den nordkoreanska militärapparaten. Om det är så det ligger till kan man konstatera att dagens utnämningen inte precis talar för ”utmanarnas” fördel — Kim Jong-un och ledarfamiljen har med denna starkt symboliska utnämning ytterligare visat både Nordkorea och omvärlden vem det är som håller i taktpinnen.

Inte för att det egentligen funnits skäl att på allvar ifrågasätta det. Kim Jong-un var redan överbefälhavare sedan två år tillbaka. Titlar och poster i Nordkorea har stor symbolisk betydelse, men i praktiken vet alla vilka det är som sitter på den verkliga makten: den ledarfamilj vars namn och arv är fullt sammanflätat med den nordkoreanska statens själva grundfundament och existens.

Propagandaapparaten har, imponerande nog, redan hunnit intervjua soldater om deras syn på beskedet. Nordkoreas officiella nyhetsbyrå meddelar att de alla tagit emot utnämningen med glädje, och att de varit ”ändlöst djupt berörda” (”[…]감격은 끝이 없다”) av beslutet (enligt rapport från KCNA).

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV