Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

I går berättade Nordkoreabloggen och flera andra medier att Nordkoreas generalstabschef Ri Yong-ho överraskande fått lämna alla sina poster. Många har tolkat detta som en politiskt och/eller organisatoriskt motiverad utrensning eftersom nordkoreanska makthavare vanligtvis behåller sina poster trots hög ålder och sjukdom (det sista angavs av officiella nordkoreanska källor som skälet till Ri Yong-hos avgång). Bedömare har spekulerat i att Ri Yong-ho, som under senare år klättrat snabbt i den nordkoreanska maktapparaten och ansetts tillhöra den nye ledaren Kim Jong-uns inre krets, kan ha rensats ut till förmån för yngre krafter, då hans ålder och bakgrund placerar honom i det gamla gardet. För några månader sedan befordrades ett antal yngre officerare i Nordkorea, och man kan tolka dessa ommöbleringar som olika delar av en och samma föryngringsprocess.

Och personomflyttningarna fortsätter. I dag meddelade Nordkorea officiellt att en Hyon Yong-chol (현영철) utsetts till vice fältmarskalk i den koreanska folkarmén, Nordkoreas armé. Det är svårt att se allt detta som någonting annat än en övergripande och genomtänkt personförändring inom Nordkoreas toppskikt, men inte minst utnämningen av Hyon väcker frågan om vad den egentligen syftar till.

Spekulationerna om föryngring kan grusas en aning av utnämningen av Hyon, som bara är sju år yngre än Ri (förutsatt att sydkoreanska källor har rätt i åldersangivelserna). Yonhap uppger att Hyon tidigare arbetat inom den del av militären som ansvarar för gränssäkerhet, och flyttas därmed från en operativ fältpost till ett mer administrativt ledningsuppdrag. Hyon tillhör (liksom Ri) de som klättrat stadigt under processen kring Kim Jong-uns maktövertagande, och dekorerades som fyrstjärning general i september 2010. Han fanns på plats 77 på listan över medlemmar i den kommitté som planerade Kim Jong-ils begravning.

Förutom detta vet man ännu mycket litet om Hyon. Förhoppningsvis kommer mer information under de närmsta dagarna. Det måste understrykas att alla uppgifter om skeenden inom Nordkoreas inre maktskikt är mycket osäkra, och Daniel Pinkston är bland annat här ett föredöme i sin försiktighet i spekulationerna.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV