Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Jag var först mycket skeptisk till påståendena om Kim Jong-uns kvinnliga sällskap. Det sammanhang som kvinnan först syntes i, i kombination med hennes bakgrund, tydde på att andra förklaringar än att hon och Kim Jong-un skulle vara någon form av par verkade mycket mer sannolika. Men nu har hon dykt upp igen, i ett sammanhang helt frikopplat från hennes bakgrund som sångerska i statens tjänst. Att döma av bilder från nordkoreansk TV under gårdagen fanns hon med då Kim Jong-un besökte ett daghem i Pyongyang nyligen.

Detta är i sig ingen bekräftelse på att hon och Kim Jong-un är någon form av par — det finns fortfarande tiotals andra möjliga förklaringar. Men visst gör det att spekulationerna stärks…

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV