Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

I går skrev jag ett inlägg om svårigheten i vetenskapen Pyongyangologi — att förutsäga vad som pågår bakom de slutna portarna i den nordkoreanska huvudstadens politiska centrum. Men all Pyongyangologi är inte så dålig som en som omgärdar ledarfamiljen ofta är. Ett exempel på mycket bra Pyongyangologi är en artikel av Adam Cathcart och Isaac Stone Fish som publicerades i Foreign Policy i veckan. De lämnar Musse Pigg-musikaler och skojiga detaljer åt sidan, och fokuserar istället på vad Kim Jong-un sagt och gjort under sin tid vid makten. Därigenom, genom att låta bli att fästa sig vid ytliga detaljer, lyckas de leverera en välgrundad analys och goda argument för vad många hävdad med rykten som bas: att den nye ledaren i  Nordkorea är mer omvärldstillvänd än sina föregångare. Läs artikeln här. Adam Cathcarts blogg är för övrigt en mycket bra källa för initierad information om Nordkorea.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV