X
Annons
X

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

All reklam är bra reklam, tänker förmodligen Sveriges annonsörer då de lottar ut en resa till Nordkorea för att visa hur tråkigt ett reklamfritt samhälle ser ut. De har säkert räknat med kritik, men även det är ju en form av uppmärksamhet som kan gynna. Och visst, jag går kanske rakt i deras fälla genom att nu förklara varför de har fel. Må så vara; jag kan ändå inte låta bli.

Det är en sak att använda Nordkorea som politiskt slagträ. Det är ett cyniskt utnyttjande av det lidande som förekommer i världens hårdaste diktatur, och för det kan och bör man kritisera Sveriges annonsörers kampanj. Men vad som nästan är än värre för en Nordkoreanörd som undertecknad är att kampanjen bygger på sakfel. Nordkorea är inte tomt på reklam. Jag har själv sett stora annonsskyltar för den nordkoreansktillverkade bilen ”Visselpipan” (휘파람) på plats i Pyongyang, och en lång rad andra exempel finns att tillgå om man gör en enkel Googlesökning (vilket Sveriges annonsörers kampanjmakare inte verkar ha bemödat sig med — man måste säga att de är ganska dåliga på reklam för att vara reklammakare).

Så här ser en nordkoreansk reklambillboard ut.

Här finns några bilder från en reklamfilm från nordkoreansk tv, för det inhemska ölet Taedonggang (som för övrigt smakar mycket bra).

Reklamaffisch för en nordkoreansktillverkad ring.

Och så vidare.

Till allt detta kan man ju lägga den politiska reklam — propaganda — som finns i snart sagt varje gathörn i Nordkorea.

Sveriges annonsörers kampanj är alltså inte bara moraliskt tvivelaktig, utan vilar också på ett enda stort sakfel. Trist och dåligt.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV