Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Nordkorea är på väg att förändras, tycks vissa tro, i och med Kim Jong-uns maktövertagande. Man hoppas det i alla fall, och till intäkt tar man ryktet om att Kim Jong-eun ska ha fått sin utbildning i Schweiz. Optimisterna kommer säkert också att ta till sig och föra fram den här nyheten: Tydligen har Kim Jong-eun gett officiella dekret om att kvinnor ska tillåtas att bära byxor, klackskor och örhängen, och om att västerländsk mat som pizza och hamburgare ska tillåtas.

Här måste man börja med att påpeka att nyheten, åtminstone som den framställs i de amerikanska medier där jag först stötte på den, till viss del bygger på en missuppfattning. Det var tre år sedan Pyongyang fick sin första hamburgerrestaurang, och västerländsk mat började dyka upp i huvudstaden redan tidigare än så.

Därtill är fenomenet kvinnor i byxor och klackskor inte heller någonting nytt i Nordkorea. Det har gått flera år sedan rapporterna om att framför allt fler och fler kvinnor börjat klä sig modernt och västerländskt. Därtill har jag aldrig lyckats hitta en nordkoreansk lagtext som uttryckligen förbjuder kvinnor från att bära vissa kläder och accessoarer; någon sådan finns sannolikt inte. Snarare har det troligtvis, som med den uttjatade historien om frisyrreglerna, handlat om inofficiella dekret och förhållningsregler mot sådant som ansetts symbolisera imperialistisk kultur — detta i en tid då allt fler nordkoreaner börjat inspireras av modet i de sydkoreanska tv-serier de smugglar in och tittar på i hemlighet. Det finns alltså en politisk dimension: yttervärldens influenser står mot det ”rena”, det nordkoreanska.Som så många andra lagar och regler i Nordkorea har de med de rätta politiska kopplingarna vågat tänja och böja på dem.

Då till den viktiga: Vad betyder allt detta?

Förmodligen inte särskilt mycket. Nyheter som denna tenderar att få överdriven uppmärksamhet i västvärlden, kanske därför att de är lätta att uttolka och roliga att rapportera om (Sveriges Radios Nordkoreareportage utgjorde ett strålande exempel på denna rätt så meningslösa journalistik), men egentligen betyder de inte särskilt mycket i ett bredare perspektiv. ”Förändringarna” — om man nu kan säga att ett tillåtande av något som inte varit förbjudet är en förändring — berör på sin höjd en överklassklick i Pyongyang och andra större städer, och inte ens alla dessa är tillräckligt rika för att kunna köpa hamburgare och klackskor. Majoriteten av nordkoreanerna bor ute i landets provinser och berörs ytterst marginellt, om alls, av så kallade förändringar som dessa.

Däremot kan man tolka det hela som ett led i Kim Jong-uns profilering. När man analyserar de på-plats-instruktionsbesök (현재지도, som ordagrant översatt betyder faktiska-platsen-ledning) han hittills har gjort blir det tydligt att profileringen lutar åt två håll: mot det militära och mot den lätta industrin, senast exemplifierat av hans besök på en strumpfabrik i förrgår. Kim Il-sung försökte profilera ekonomin i liknande riktning efter Koreakrigets slut, för att vinna folkligt stöd åt befolkningen genom konsumtionsprodukter. Skillnaden var att Kim Il-sung faktiskt lyckades skapa faktiskt förbättrad materiell levnadsstandard i Nordkorea, någonting Kim Jong-un minst sagt kommer att få svårt att åstadkomma…

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV