Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Ibland förundras världen över Kinas tveeggade Nordkoreapolicy. Å ena sidan är Kina Nordkoreas både politiskt och ekonomiskt närmast allierade land i världen. Å andra sidan känns Kinas irritation hela vägen från Beijing nästan varje gång Nordkorea vapenskramlar eller kommer med diplomatiska utspel. (Irritationen brukar inte minst kanaliseras via anonyma diplomatiska källor i internationell press.)

Men på det stora hela är det få som seriöst tror att Kina under en överskådlig framtid kommer att överge de vänskapliga stödbanden till Nordkorea. Till grund för detta ligger inte främst ideologiska skäl. Inte heller Kinas törstande efter nordkoreanska mineraler är den främsta anledningen. Nej, i grund och botten handlar det, som den här läsvärda artikeln i The Diplomat påminner om, om en långsiktigt strategisk motvikt till den sydkoreansk-amerikanska militäralliansen.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV