Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein
  • Nordkorea slår tillbaka mot Hillary Clintons kommentarer om bristen på mänskliga rättigheter i landet. Genom KCNA/Yonhap uppmanar Nordkoreas utrikesdepartement Clinton att ”ägna mer uppmärksamhet åt USA:s ekonomiska kris och enorma horder av arbetslösa, istället för att oförskämt och ovetande uttala sig om Nordkoreas inre angelägenheter”. Uttalandet i sin helhet tycks ännu inte ha publicerats på KCNA:s webbplats.
  • Nordkoreas missil- och raketprogram har fått en ny ledning, enligt Sejong-institutet (en av många sydkoreanska tankesmedjor som arbetar med försvarsfrågor). Generallöjtnant Kim Rak-gyom uppges också, som enda person av sin grad, ha utsetts till ledamot av Nationella försvarskommissionen, Nordkoreas politiskt mäktigaste organ, inför partikongressen i April, rapporterar den sydkoreanska dagstidningen Chosun Ilbo.
  • Den sydkoreanska nättidningen DailyNK, som håller sig med ett hemligt korrespondentnätverk i Nordkorea, hävdar att Nordkorea under förra året bytte ut alla landets ID-kort bland annat för att göra det lättare för ordningsmakten att identifiera suspekta individer. Enligt det nya systemet identifieras de medborgare som staten håller ett särskilt vakande öga över genom att det sexsiffriga serienumret på deras ID-kort innehåller tre stycken ettor.

 

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV