Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Nordkoreansk historierevisionism är varken ett nytt eller ovanligt fenomen. Under 1960-talet genomgick skolböcker och andra officiella historiska narrativ en revision för att säkerställa att bara Kim Il Sungs fraktion i den anti-japanska gerillarörelsen beskrevs som relevant och ledande under kampen mot japanerna. Andra ledare censurerades bort eller beskrevs som mindre viktiga medhjälpare till Kim Il Sung. Så ser den nordkoreanska historiebeskrivningen ut än i dag.

Det var varken första eller sista gången Nordkorea försökte skriva om historien. I går gjorde man det igen. I en artikel med anledning av 12-årsdagen sedan 15 juni-deklarationen (6.15 남북 공동선언) undertecknades av Kim Jong-il och Kim Dae-jung vid det stora toppmötet i Pyongyang hävdar man att toppmötet var Kim Jong-ils förtjänst. (Här finns den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA:s artikel på koreanska, här engelskspråkig version). Kim Dae-jungs avgörande insatser nämns inte med ett ord.

The advent of the era was attributable to the distinguished leadership ability and generosity of leader Kim Jong Il, who was implementing President Kim Il Sung’s behests for national reunification.

담화는 남녘겨레의 가슴속에는 6.15통일시대를 펼쳐주신 김정일장군님에 대한 경모심이 더욱 강렬해지고있다고 하면서 그이는 온 겨레를 6.15정신으로 투쟁하도록 이끌어주신 민족의 영원한 태양이시라고 격찬하였다.

Så var det dock inte. I själva verket var toppmötet till stor del ett resultat av vad som senare skulle uppdagas som en mutskandal i Sydkorea. Dåvarande presidenten Kim Dae-jung avslöjades senare i hemlighet ha betalat omkring 100 miljoner dollar till den nordkoreanska staten för att förmå dem att gå med på att hålla det historiska toppmötet, där Nord- och Sydkoreas ledare möttes för första gången sedan halvön formellt delades 1948. Pengarna kom i sin tur från koncernen Hyundai Asan, den gren av det sydkoreanska konglomeratet Hyundai som sköter företagets stora investeringar i Nordkorea. Man kan se på händelsen som en politisk mutskandal. En annan tolkning är att en sådan betalning krävdes från Hyundai för att företaget skulle få tillgång till investeringar i Nordkorea, och att den enda betalningsvägen var via regeringen. Hursomhelst blev uppståndelsen stor i Sydkorea när det hela uppdagades.

Hyundai grundades av Chung Ju-yung (정주영), som föddes i Kangwondo-provinsen (강원도) i dagens Nordkorea 1915. Däri ligger skälet till Hyundais aktiva engagemang i återföreningsfrågan. Hyundai Asan är i mångt och mycket idealistiskt drivet och har satsat stora pengar på riskfyllda affärsprojekt i Nordkorea. Det största av dessa är Nord- och Sydkoreas gemensamma industrizon i Kaesong i södra Nordkorea där sydkoreanska företag driver fabriker och Nordkorea står för arbetskraften. Här finns en bild som visar hur det såg ut då 501 kor donerades till Nordkorea med pengar från Hyundai Asan, och levererades över den hårdbevakade 38:e breddgraden.

Hyundais dåvarande styrelseordföranden Chung Mong-hun (정몽헌) begick självmord 2003 då skandalen avslöjades i Sydkorea. Man kan tycka att Nordkorea kunde ha hedrat åtminstone honom med ett omnämnande inför årsdagen.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV