Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Välkommen till Svenska Dagbladets nystartade blogg om Nordkorea. Landet befinner sig ständigt i det internationella strålkastarljuset, men är kanske särskilt relevant att hålla ögonen på just i dessa dagar. Man har just genomgått ett till synes helt friktionsfritt ledarskifte, men vissa tecken finns på att den senaste arvtagaren till makten har andra tankar om hur landet bör styras än de politiskt erfarna och äldre tungviktare som finns omkring honom. Ingenting tyder i nuläget på större förändringar i det stagnerade nordkoreanska systemet, men klart är att det finns en yngre generation inom maktens högsta skikt, som hoppas på att kunna förändra systemet då de äldre makthavarna fasas ut. En av Nordkoreas största framtidsfrågor är huruvida dessa kan vinna över de i dag dominerande konservativa traditionalisterna inom maktsfären, som till varje pris vill hålla fast vid landets ideologiska dogmatism och särprägel.

Parallellt med detta pågår en ständig, långsam och illa uppmärksammad förändring i det nordkoreanska samhället. Sedan 1990-talets ekonomiska katastrof och påföljande svält, som beräknas ha tagit omkring 2.1 miljoner människors liv, har i begynnelsen olagliga men senare passivt tillåtna och även formellt reglerade marknader spontant dykt upp i landet. Nordkoreaner över hela landet köper och säljer varor, och gör det bortom statens kontroll och utanför det ekonomiska distributionssystemet. Det säger sig självt att detta inte går ihop med Nordkoreas åtminstone uttalat socialistiska system (i själva verket kan Nordkorea svårligen kallas för ett socialistiskt land, snarare är både ideologin och politiken präglade av uråldriga konfucianska ideal). Men det allra mest radikala i framväxten av marknadssamhället är att dagens unga nordkoreanska generation växer upp i ett samhälle där det inte längre nödvändigtvis är lojalitet med staten som ger framgång i livet. Detta, menar många som håller ögonen på Nordkorea, kommer långsiktigt att leda till en individualism i detta traditionellt sett så kollektivistiska samhälle. Den utvecklingen är på sikt livsfarlig för den regim som är beroende av en politiskt lydande befolkning.

Svältåren medförde också att både den lagliga och olagliga handeln över den norra gränsen mot Kina ökade dramatiskt. Detta till många nyfikna nordkoreaners stora lycka, då också sydkoreanska och andra internationella filmer och tv-serier snart började smugglas in i landet. I dag konsumerar miljoner nordkoreaner olagligt insmugglad kultur från världen utanför, och har därmed tillgång till ett informationsflöde som deras föräldrars generation bara kunnat drömma om. Den allmänna nordkoreanska världsbilden är inte vad den tidigare varit.

Jag som bloggar här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och är under sommaren och hösten vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt och studerat Nordkorea under flera år, och i maj 2010 släppte jag boken Bilder från Nordkorea tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram till maj i år levde jag sedan två år tillbaka i Sydkorea. Där studerade jag koreanska och skrev på frilansbasis om Nordkorea. Under min tid i Sydkorea hann jag bland annat med ett besök vid Nordkoreas porösa gräns mot Kina (varifrån jag rapporterade för SvD Kultur). Där fick jag många samtalstillfällen med den kinesisk-koreanska befolkningen, varav många regelbundet reser till Nordkorea för att handla och hälsa på släktingar. Jag fick också en fantastisk inblick över gränsen mot Nordkoreas lantliga norra Hamgyong-provins. Den delen av landet har traditionellt sett varit missgynnad av centralregeringen (både under modern tid och under koreanska kejsardömen) men har under de senaste åren sett ett uppsving tack vare den ökade gränshandeln.

I april i år reste jag även till Tokyo för att skildra Chongryon (också detta för SvD Kultur), en grupp japanska koreaner som lever sina liv i stark lojalitet med Nordkorea. Precis som Nordkorea uppfattar man sig som ensamt i världen, vilket är ett starkt skäl till att man på många sätt sluter sig från det japanska samhället och väljer att leva närmare Nordkorea än Japan, i många avseenden.

För dig som vill ha en introduktion till de historiska skälen bakom det nordkoreanska samhällets särprägel kan jag tipsa om den essä jag skrev för SvD Under strecket i slutet av förra året, i samband med Kim Jong Ils begravning. Där argumenterar jag för att Nordkorea, mer än någonting, är ett resultat av sin historia, och att landet bör ses som ett militaristiskt snarare än ett kommunistiskt samhälle. För den som är vidare intresserad av koreansk nutidshistoria kan det kanske vara givande att också läsa den andra Under strecket-text jag skrev i april i år. Där behandlar jag det sydkoreanska trauma som landets militärregimer gjort vad de kunnat för att tysta, nämligen landets välplanerade och brutala massakrer mot civila som misstänktes som socialister.

Maila eller twittra mig gärna med förslag till inlägg och med frågor och kommentarer. På bloggen kommer jag löpande att kommentera dagsaktuella nyheter med koppling till Nordkorea, men planen är också att andra ämnen än de med direkt dagskoppling ska få utrymme. Bland annat planerar jag översättningar av nordkoreansk musik och en titt på lite nordkoreansk litteratur. Jag hoppas på att kunna ge dig som läsare en djupare och mer nyansrik bild av Nordkorea än den gängse. För visst kan Nordkorea tyckas märkligt, men bakom allt detta finns en logik som är möjlig att förstå om man skrapar under ytan.

OM BLOGGEN



Bloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV

Fler bloggar