Annons

Nöjesbloggen

Kristin Lundell

Kristin Lundell

Efter en vecka med älvbrus, gransus och fornnordiska lokalmål – det pratades stolt om LarzKristerz på konditoriet i city, det som ligger precis bredvid Hagström-kontoret – var öronen perfekt förberedda för att ta in skivan som låg och väntade i ett kuvert hemma. Den 20 juli släpper Sigur Rós-sångaren Jónsi och hans partner Alex sin första skiva ihop, Riceboy sleeps: ett album som får hjärtan hos oss islandofiler och postklassiska anhängare att slå betydligt fortare.

Precis som spåren på Sigur Rós-skivorna är det låtar som flyter fram och tillbaka, helt utan vers-refräng-vers-paus-för-handklapp-och-publikallsång. Fast postrocksidan är utbytt mot postklassiskt och Jónsi låter sin gnyende sångstämma – indievärldens svar på valsång – stå i bakgrunden och släpper istället fram en väluppfostrad kör. Riceboy sleeps är en mer subtil skiva än senaste Sigur Rós-skivan med ett blygt rodnande piano och fioler som talar med små bokstäver (ett välbehövligt avbrott mot vårens alla stampa-i-takt-fioler). Det är ett album som kräver full uppmärksamhet; som bubblar svagare och starkare om vartannat, drar fram och tillbaka mellan naturromantiskt och sakralt. Att lyssna på Riceboy Sleeps är lite som att bila ett varv runt Island med stopp i Djupivogur, Akureyri och Isafjördur. Som att studsa runt på ett mossbeklätt stenlandskap några mil ifrån Vatnajökull (och där kom naturreferenserna som visst är halvt omöjliga att hålla sig undan när det gäller den moderna isländska scenen).

För den som inte är lagd åt det postklassiska utan snarare det typiskt postrockska hållet har de fyra nittonåringarna i det Reykjavik-baserade bandet For a minor reflection släppt sitt debut-mini-album Reistu þig við, sólin er komin á loft (som jag tror betyder ungefär Upp och hoppa, solen har gått upp). Bandet bildades för två år sedan och gjorde direkt sitt första framträdande på den fina popfestivalen Iceland Airwaves. För den som är sugen på att åka till Airwaves, i år så hålls festivalen 14-18 oktober. Nu var det förvisso fyra år sedan jag var där senaste men jag kan ändå rekommendera ett besök. Ólafur Arnalds – som den 31 augusti släpper en ny skiva med spåren som han förut skänkte bort gratis på nätet – kommer han också.