Annons

Nöjesbloggen

Kristin Lundell

Kristin Lundell

För den som vill lyssna på något modernare än Mozarts Reqiuem i helgen kan jag å det varmaste rekommendera Jóhann Jóhannssons nya skiva Fordlandia som släpps på måndag (en solklar marknadsmiss, såklart borde den ju ha släppts innan Allhelgonahelgen). Pampig, mässande och på sina håll domedagsnalkande. Hör två nya spår här och skapa en högtid för alla anhängare av isländsk postklassicism. Nu är det bara en vecka kvar till Ólafur!

I SVT:s Go Morron-soffa i morse pratade jag, Kjell Eriksson, Per Sinding-Larsen och programledaren Alexander Norén om nya Guns n’Roses-singeln Chinese Democracy, en låt som faktiskt var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig. Nu är den förvisso inget som jag skulle lyssna på frivilligt – elak gitarrock är inte min akilleshäl – men jag tycker ändå att Axl Rose förtjänar en eloge för att han satsat på det renodlade rockspåret och inte slängt in någon egenihopsvängd rap för att nå ut till den unga publiken. Mången comeback-artist har trillat i den fällan men Axl Rose gör – trots de där rastaflätorna – fortfarande rock.

Det förutspås att albumet kommer bli århundradets flopp. Jag tror – Vargen kommer-effekten till trots – inte det. Kanske blir det 00-talets flopp. Men det hade varit roligare om det hade blivit en hit; om Axl gjort en Britney och gått från utskrattat och uträknad till att kamma hem de fina recensionerna. Det sägs att skivan släpps 23 november. Räkna inte med det förrän du håller skivan i din hand.