Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin


Man kan inte klaga på tajmingen för ”Milk”, Gus van Sants film om Harvey Milk, den första öppet homosexuella amerikan som röstades till en betydelsefull politisk position.
Det känns som att homorättsaktivismen kommer att explodera nu, när Obama har vunnit och det finns en sådan enorm överskottsenergi bland progressiva amerikaner. Hela Proposition 8-protestvågen präglas av en obamansk passion.

”Milk” var förstås framför allt en vacker film, men jag tyckte att det kändes lite reducerande att precis varje scen skulle kretsa kring Harveys politiska framsteg. Det fick den att kännas mer som en välresearchad dokumentär än som en långfilm, den verkliga personen Harvey Milk försvann någonstans mellan alla demonstrationer och arkivklipp.

Men man går därifrån upptrummad och entusiastisk och lite tårögd, och det är väl mer än 98% av de Hollywood-filmer jag sett i år har åstadkommit.
Sen är förstås allt som bidrar till att kanonisera Sylvester bra för mänskligheten på något sätt.

James Kirchik på New Republic surar lite på Hugo Chavez-apologeten Sean Penn.

*****
Såg även trailern för Mickey Rourkes rynkiga comeback, ”The Wrestler”, av Darren Aronofksy som gjorde ”Requiem for a dream”. Den verkar fin.
Känns som årets två sådana där gråtiga Oscar-män, Penn och Rourke.