Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Mark Baurlein har en intressant artikel om våra läsvanor på internet. Bara en av sex personer läser texter på nätet ordentligt, de andra fem hoppar rastlöst genom texten, i jakt på utklippta citat, fetlagda rubriker eller egennamn, färglagda länkar, något slags essens:

”They race across the surface, dicing language and ideas into bullets and graphics, seeking what they already want and shunning the rest. They convert history, philosophy, literature, civics, and fine art into information, material to retrieve and pass along.

That’s the drift of screen reading. Yes, it’s a kind of literacy, but it breaks down in the face of a dense argument, a Modernist poem, a long political tract, and other texts that require steady focus and linear attention – in a word, slow reading. Fast scanning doesn’t foster flexible minds that can adapt to all kinds of texts, and it doesn’t translate into academic reading.”

Jag tror, som alltid, att det kommer att ordna sig. Jag har svårt att vara något annat än optimistisk inför de oceaner av information som nätet gör tillgängliga. Det här rastlösa läsandet känns som att det ersätter tidningsbläddrande, snarare än bokläsande. Så är det åtminstone för mig. Jag har inte slutat läsa böcker för att nätet finns, tvärtom uppskattar jag mer än någonsin en boks lugna tempo och möjligheter till fördjupade resonemang just efter att ha tillbringat en hel arbetsdag hoppandes omkring mellan olika nyhetssajter, bloggar och tvåminutersklipp från gårkvällens Colbert.

Men tills vidare antar jag att det är lika bra att avsluta det här inlägget innan någon tappar tålamodet.