Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Jag hör väl till dem som tycker att demokraterna borde fokusera på McCain, inte Palin, men vissa Palin-nyheter lyckas faktiskt fortfarande förvåna mig.

Det är väl allmänt känt vid det här laget att Sarah Palin tycker att våldtäktsoffer som blir gravida ska tvingas behålla barnet. Men det verkar inte vara lika känt att hon även tycker att de, efter att ha blivit våldtagna, ska betala för den medicinska undersökningen själva.

Wasilla, staden där Palin var borgmästare, var den enda i Alaska som tillämpade den här lagen. Resonemanget var att skattebetalarna annars skulle behöva stå för dessa kostnader, mellan 5 och 14 000 dollar om året (som en jämförelse kostade Palins hockeyrink 2 miljoner dollar).

I resten av USA fungerar det oftast inte så. Efter en våldtäkt har offret rätt att göra en medicinsk undersökning, bekostad av polismyndigheterna. Det här låter förstås som en självklarhet, inte bara av humana skäl, utan även för att en sådan undersökning är avgörande för polisens chanser att hitta en gärningsman. Men i själva verket är det del av en relativt ny lag i USA, The Violence Against Women Act från 1994, som råkar vara en annan vicepresidentkandidat, Joe Bidens, kanske allra viktigaste prestation under sina år som senator.
The National Organization for Women kallade denna lag ”det största genombrottet för kvinnliga rättigheter i USA på två decennier”.
John McCain röstade emot lagen.

Läs mer här, med en bra diskussion i kommentarerna.