Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

När investmentbanken Bear Stearns kollapsade i våras gick det fortfarande att låtsas som om det var en separat kris. De flesta som inte är insatta i finansvärlden hade ingen tydlig uppfattning om hur stora de var. Lehman Brothers är annorlunda. Ingen som bor i New York har missat deras dekadenta fasad intill Times Square. Ingen som blivit lurad att dricka after work-cosmos på Park Avenue south har kunnat undvika att få ett Lehman-visitkort tvångsinstoppat i bröstfickan. Lehman-snubbarna är överallt i den här staden. Man kan ibland få intrycket att det är de som ensamma driver Manhattans ekonomi.

Lehman-konkursen känns därmed som ett bra tillfälle att njuta av det här fantastiska klippet med Robert Kuttner (fd chefredaktör för American Prospect och författare till mycket läsvärda boken ”Obama’s challenge”) och Alan Colmes, som försöker ha en sansad diskussion om den ekonomiska krisen, men blir avbrutna av Sean Hannity, Fox News Bush/McCain-apologist-in-chief, som börjar vråla om att ekonomin är i toppform och att allt gnäll bara är en liberal konspiration.
Det här var alltså för fem dagar sedan.