Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Det har varit ett par dygn av totalpanik bland obamanerna här i Park Slope, sedan den där opinonsmätningen kom ut i helgen med en tioprocentig ledning för McCain/Palin.
En homosexuell vän till mig tog första Chinatown-bussen till Pennsylvania på måndagmorgonen för att registrera väljare, osugen på att leva i ett land där vicepresidenten på fullt allvar förespråkar pray the gay away.
Vänsterbloggen Daily Kos fick totalt fnatt, och publicerade en två veckor gammal karta över swing states som ”bevis” på att Obama fortfarande har en stabil ledning.
Och den mest frentetiskt bloggande av alla obamaner, Andrew Sullivan, försvann plötsligt spårlöst från sin blogg, för första gången i världshistorien, vilket fick mig att maila Matt Yglesias och fråga vad som hänt med Andrew, vilket i sin tur ledde till det mest kommenterade blogginlägget i Yglesias historia.

Nu verkar i alla fall ordningen vara någorlunda återställd. Den senaste mätningen från Wall Street Journal/NBC, som enligt mina neutrala kollegor i opinionsmätningsanalsysbranschen är de mest trovärdiga och påkostade av alla dessa mätningar, har återigen dött lopp mellan de två kandidaterna (Obama 47, McCain 46).

Analysbloggen 538 förutspådde precis de här siffrorna redan innan konventen: ett Obama-gupp på 4-5 % efter Denver, och sedan ett mindre men mer uthålligt gupp för McCain, som förväntas hålla i sig någon vecka till.
Sedan har förstås Palin förändrat dynamiken i valet på ett sätt som ingen riktigt verkar förstå sig på än.
Här är 538:s projektion på ”guppen” från konventen, det vill säga deras gissning av hur mycket varje konvent skulle öka kandidaternas ledning. Stämmer exakt so far:

Under tiden fortsätter krigshjälten John McCain sin hedervärda presidentkampanj med en reklamfilm där han antyder att Obama vill ha sex med dina barn:

*****
In related news: Joad Cressbeckler kan bli ett allvarligt problem för McCain.