Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Det skrivs mycket nu om hur Hillary lagt ner så ofantligt mycket pengar och tid på en kampanj som slutade med förlust.
Här är SvD näringsliv:

”När som helst väntas Hillary Clinton slänga in handduken i nomineringskampanjen till det amerikanska presidentvalet. Det innebär att de totalt 1,16 miljarder kronor som New York-senatorns kampanj kostat i stort sett varit pengar i sjön.”

Det speglar en allmän uppfattning om att Hillarys oändligt långa kampanj varit liksom helt i onödan. Man anar nästan lite skadeglädje i rapporteringen. Så mycket pengar, och så åstadkom hon ingenting. Men stämmer verkligen det?

Det är nog inte allt för överdrivet att påstå att Hillarys kampanj förändrat spelplanen för kvinnor i amerikansk politik för all framtid.
Nästa gång en kvinna försöker bli president, oavsett om det är Hillary själv, Claire McCaskill, Condi Rice, Kathleen Sebelius eller Carly Fiorina, kommer det att gå lite lättare.

Gail Collins:

”Nobody is ever again going to question whether it’s possible for a woman to go toe-to-toe with the toughest male candidate in a race for president of the United States. Or whether a woman could be strong enough to serve as commander in chief.”

Det här åstadkom Hillary på 17 månader. Det är en ganska hyfsad merit.

*****

Matt Yglesias har en bra synpunkt på John McCains ”I hate war”-tal, som nu blivit en del av hans stump speech:

”The issue here isn’t John McCain’s subjective attitude toward war. The issue is the likely consequences of his policies. McCain’s stated policy toward Iran is likely to lead to war. McCain has in the past called for a policy toward North Korea that he admitted at the time might well lead to war. McCain’s Iraq policy will lead to a prolongation of an ongoing war. McCain’s vision of a ”League of Democracies” would create a Cold War-style standoff which would likely fuel proxy wars around the world. Whether or not McCain hates war, if you would like to see a president likely to try to avoid getting the country into further wars, you don’t want McCain in the White House.”

*****
Jesse Jackson går, eh, lite over the top. Ändå soft:

”I cried all night. I’m going to be crying for the next four years. What Barack Obama has accomplished is the single most extraordinary event that has occurred in the 232 years of the nation’s political history. … The event itself is so extraordinary that another chapter could be added to the Bible to chronicle its significance.”

*****
En läsare tipsar om ett annat McAuliffe-moment: Terry påstår att Tim Russerts pappa skulle ha röstat Hillary om han inte vore död. Russert påpekar att pappa lever och tittar på programmet.