Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Torbjörn Flygt har varit i USA, och tycker att vi blir allt räddare här. Oftast när det skrivs artiklar om ”rädslans kultur” syftar man på medielandskapet, med kabel-TV:s ständiga skrämselnyheter om nya sjukdomar, giftiga kinesiska leksaker, crackberoende brottslingar eller iranska terrorister.
Men Flygt är ute efter ett större systemskifte. Han tycker att USA börjar präglas av ett kontrollsamhälle jämförbart med Sovjet på 1980-talet.
Stämmer det verkligen att USA har blivit räddare? Jag flyttade hit 2001 och har nästan bara sett USA så här, med Bush och färgkodade terror alert levels.
Men man behöver inte ha läst särskilt många amerikanska romaner från 1950-talet och framåt för att inse att ett visst mått av paranoia är konstant i amerikansk kultur. Finns det exempelvis en mer paranoid författare än Don DeLillo? En mer paranoid roman än ”White noise”? Livrädd för atombomber, för terrorism, för märkliga naturkatastrofer, för ett medialt och akademiskt förfall, för katastrofen som alltid verkar vara på väg, men som aldrig riktigt inträffar – förrän den faktiskt gjorde det.
Men vad hände egentligen i New York efter 9/11?
Det blev vänligare. Det började födas hundratusentals barn. 25% fler än på 1990-talet.
Att promenera i New York i dag är att mötas av horder av jollrande bäbisar med ironiska t-shirtar som deras hipsterföräldrar tvingat på dem (”You talkin to me?”, ”Do I look like a fucking people person?”).

Det finns många sätt att reagera på det, men rädsla är knappast ett av dem.

*****

Barack Obama gillar Fareed Zakarias ”The Post-American World”. Vår gamle GK Olle Wästberg säger: ”Om man i sommar ska läsa en enda bok om världspolitiken och USA:s framtid roll tycker jag det är The Post American World”.
Zakaria ska även få eget program på CNN snart, ”GPS”.

*****

Samtidigt, i Europa: