Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Malcolm Gladwell har skrivit en ny bok, handlar om framgång, kommer i höst.
Känns som ett bra läge att lista fem intervjuer jag försökte sälja in runt 2004, men som samtliga tillfrågade svenska tidningar tackade nej till, eftersom det var för ”smalt” eller whatever.

– Malcolm Gladwell
– Den lovande unge senatorn Barack Obama
– Tina Fey
– Samantha Power
– Stephen Colbert

Min vän Emil försökte sälja in en Joan Didion-intervju 2004, men svenska redaktörer hävdade att det saknades intresse.

Sensmoralen här är förstås att alla redaktörer i framtiden måste köpa precis allt vi föreslår.

Undrar om detta, allt för vanliga, frilanstrauma tas upp i den här boken?

*****

Den här genren, att flossa med sina egna motgångar, som Henrik Tideman gjort i sin dokumentär (inte sett, men läst om indeed), som Toby Young gör, som Ben Karlin gör (ny bok: ”Things I’ve learned from women who’ve dumped me”), är inte det en väldigt manlig genre? Man avväpnar liksom sig själv lite genom att vara självömkande, man underbygger ett påstått övertag.
Finns det en kvinnlig motsvarighet till det här? Kanske när Chelsea Peretti säger att hon ser ut som om ”Howard Stern just fucked David Bowie in the ass”?

*****
Kan inte låta bli själv: den här artikeln, som försöker knyta något slags samband mellan Belle & Sebastian, Barack Obama och ”Iron man”, känns å andra sidan som en genuin parodi på alla de sämsta artiklar jag någonsin skrivit, de där artiklarna som låter som en good idea at the time, och sedan fem timmar innan deadline inser man att det blir totalt haveri, som ett 12 000 tecken långt blogginlägg som man inte ens publicerar.