Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Man vill hata Ira Glass, för hans präktiga indie-quirkiness och hans irriterande bäbisröst. Men tyvärr är han helt briljant. Samma sak med Sarah Vowell, som har nästan exakt samma bäbisröst, men som också medverkar på ett av USA:s allra bästa radioprogram, ”This American life”.

När Ira Glass förklarade för sin publik, under en liveinspelning av programmet någonstans i USA, att de ska börja sända en TV-version av ”This American life”, reste sig en arg man i publiken upp och skrek ”Judas!”
De åldrade hipsters som slaviskt följer ”This American life” råkar ju förstås vara precis den typ av människor som älskar att kokettera med hur sällan de kollar på TV.

Själv blev jag positivt överraskad av hur bra ”This American life” faktiskt fungerar i rörligt format.
En av anledningarna är de små filmer som briljanta Chris Ware komponerar åt programmet. Kolla exempelvis på den här, och framför allt den här, en fin och fascinerande berättelse om hur ett gift par börjar blanda ihop varandras minnen (via science-bloggaren Jonah Lehrer, som tycker att den påminner om Proust)

Själv kommer jag att tänka på filmen ”La Moustache” (har inte läst romanen) som fick mig att fundera på hur det är när man tillbringar väldigt mycket tid tillsammans med en annan person, hur det ibland kan uppstå en luddig gräns kring varandras medvetanden, varandras minnen och i slutänden ens själva identitet. Man kan efter ett tag börja inbilla sig att berättelser som exempelvis ens tjej varit med om, faktiskt har inträffat en själv, och vice versa.

Chris Ware har förresten en ny serieroman på gång som heter ”Jordan Wellington Lint”. Första delen finns i den i övrigt ganska förvirrade antologin ”The book of other people”, den andra delen finns i relativt obskyra Virginia Quarterly Review.
Bland det bästa han gjort rent visuellt, tycker jag. Utforskar också just minnet och medvetandet, med utgångspunkt från en persons födsel, barndom och uppväxt, hur världen ständigt skapas och växer och omvärderas och blir till i våra huvuden.