Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Republikanernas Obama-attacker är nu officiellt i gång. I brist på nya pastor Wright-skandaler verkar man ha bestämt sig för att ge sig på Michelle Obama.
I en ny, tre minuter lång reklamfilm sitter ett gäng vita män i Tennessee och förklarar varför de, till skillnad från Michelle Obama, verkligen älskar USA.

Obamas talesperson Hari Sevugan svarar på annonsen med en jargong som känns ny för Obama-kampanjen: arg, hård, liksom utmanande:

”This is a shameful attempt to attack a woman who has repeatedly said she wouldn’t be here without the opportunities and blessings of this nation. The Republican Party’s pathetic attempts to use the same smear tactics to win elections have failed in Mississippi, failed in Louisiana, and will fail in November because the American people are looking for a positive vision of real change. And if the Tennessee Republican Party has a problem with Senator Obama, maybe next time they’ll have the courage to address him directly instead of attacking his family.”

Jag tror att det är höstens Obama som börjar ta form nu, lite mer brutal.
Det var samma jargong i kritiken av Bushs ”appeasement-”kommentarer: hårdare adjektiv, inget tålamod för lögner och påhitt. Högerkolumnisterna gillar att påstå att det här är beviset på att Obama har övergivit sin lite mjukare, diplomatiska ledarstil, men i själva verket stämmer det ganska bra med hans konsekventa attacker på ”skrämselpolitik”, ”gammaldags Washington-taktik” och ”hoodwinking”.
Att republikanerna bestämt sig för att attackera Michelle Obama, kanske en av de bästa symbolerna för den amerikanska drömmen som finns i det här landet, känns som en tveksam taktik. Vill John McCain verkligen ge sig in i en match mellan Michelle Obama och Cindy McCain?

Republikanernas Michelle Obama-attacker förutspåddes förstås tidigare här.

*****
75 000 personer på Obama-grej i Oregon, vet inte rikigt hur man förhåller sig till det.