Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Det mest ignorerade primärvalet hittills var varken det i North Dakota, Delaware, Amerikanska Samoa eller Amerikanska Jungfruöarna, utan det i resten av världen.
Via en bloggkommentar på Politicos sajt fick jag häromdagen veta att Obama vunnit i Democrats abroad-valet, med 65 procent mot Hillarys 32.

På ett förnedrande sätt får de ”utländska” delegaterna bara en halv röst. Obamas 6 delegater ger därför 3 röster och Hillarys 3 delegater ger en och en halv. Det vore härligt för John McCain om hela valet slutade med att Hillary vann med en halv röst.

Det har funnits ett internt bråk i Hillary-kampanjen om huruvida hon ska attackera eller vara snäll mot Obama. På debatten igår var det tydligt att det var det snälla laget som vann. Bortsett från det fjuttiga Xerox-skämtet var det en storsint kväll för Hillary. Avslutningen kanske hennes bästa TV-ögonblick hittills.

Hela hennes nya schtick med att prata om the working people of America verkar effektivt. Jag såg henne på Hunter college här i New York häromdagen och det var ett sådant Obama-ögonblick när hon gjorde sitt nya ”night shift”-tal: folk satt knäpptysta, med öppna munnar, blanka ögon.
Här är ”Night shift”-talet komprimerat till en trettio sekunder lång, John Edwards-populistisk reklamfilm.

Obama hade också några av sina bästa debattögonblick. Jag tror att de senaste månadernas kampanjhysteri varit väldigt hälsosam för honom: han har tränats i kampanjande, debatter, allmän TV-mässighet. I början av kampanjen framstod han alltid som valpig bredvid Hillarys väldiga pondus, numera framstår han som en potentiell president.