Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Några av dagens election-länkar:

John Kerry gick ut offentligt och stödde Obama igår.
När jag skrev nedan att Obama är ”elitkandidaten” och Hillary den ”folkliga” ironiserade jag förstås över hur de porträtteras i media. Givetvis har Obama ett enormt folkligt stöd (vilket jag ju skrivit om tidigare – ett tips till er som kommenterar, läs mer än en paragraf först). Men ett av Obamas problem är att han uppfattas som tjusig och lite sådär europeisk, det som så tydligt låg Kerry i fatet 2004 (USA glömmer aldrig när Kerry bad om ”gryuere” under ett kampanjbesök på en klassisk Philly cheesesteak-restaurang).
Att Kerry nu stöder Obama är således logiskt, men inte nödvändigtvis positivt för Obamas image.

Dubbelmoralen när det gäller hur man visar att man har pengar i USA är fascinerande.
Det är oerhört tabu att vara elegant på ett ”europeiskt” sätt (ruccola, fransk ost, latte, figurnära kostymer, krångliga ord).
När Bush däremot lullar runt och spelar golf och motorsågar ner buskar på sin 40-hektarsranch i Texas, finansierad genom hans väldigt WASP-iga släkts oljepengar, då är det bara keeping it real.

Det är kanske det främsta skälet till att jag bara inte kan få in bilden av Obama som president i mitt huvud: européer gillar honom.

Gammal Newsweek-grej om Obamas ”arugula factor”.

*****
Camille Paglia om Hillary
USAs feminister verkar i stort sett splittrade mellan Hillary och Obama, med hyfsat stöd för John Edwards också (hans fru Elizabeth har kampanjat för att det är Edwards, och inte Hillary, som är ”feministkandidaten”, vilket i första hand motiveras med hans ekonomiska politik – kvinnor är fattiga i högre utsträckning än män i USA).

Apropå det här med att vi kallar dem för ”Hillary” och ”Obama” – det är dags att svensk media bestämmer sig här och nu för vad vi ska kalla de två kandidaterna.
På alla kampanjskyltar över hela USA står det ”Hillary 2008” eller ”Obama for America”. Jag har inte sett en enda skylt där det står varken ”Clinton” eller ”Barack”.
Men nu när identitetspolitiken rullat igång är det förstås dags att hitta en gemensam standard för hur vi använder deras för- och efternamn.

*****

Den generation som röstar för första gången i år är den minst republikanska på länge i USA.

Fler bloggar