Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Så charmtrollet Mike Huckabee börjar på fullt allvar se ut som en rimlig presidentkandidat för republikanerna.
Det här är alltså en man som 1992 föreslog att Aids-smittade skulle sättas i karantän, som när han tillfrågades om vad USA borde göra åt situationen i Darfur svarade att de först borde göra något åt ”folkmordet” på hemmaplan (abort), som i en cynisk (eller bara puckad?) kampanj mot låginkomsttagare föreslagit att ersätta stora delar av inkomstskatten med en ”konsumentskatt”, ett förslag som enligt samlad ekonomisk expertis bara skulle flytta en större del av skattebördan till låginkomsttagare. Han har även lyckats med det fenomenala konststycket att kombinera amerikanernas tre största nojor (hotet från terrorism, hotet att bli av med sitt jobb till en illegal invandrare, ”hotet” från Kinas ekonomi) i en enda, fullkomligt idiotisk mening: ”I don’t want to see our food come from China, our oil come from Saudi Arabia and our manufacturing come from Europe and Asia”.

”Det finns så mycket dårskap i den där meningen att den inte ens går att ta itu med”, säger Rich Lowry till The Economist.

När Rich Lowry, redaktör för ärkekonservativa National Review, kallar en fellow republikan för en dåre, då vet man faktiskt att det är en genuin dåre.

Vi har i alla fall en sak gemensamt, jag och Huckabee: vi hatar filmen ”I love Huckabees”.
När jag träffade Huckabee i Florida trängde det sig fram en reporter från E! Channel som frågade vad han tycker om filmen.
– Jag hatar den! Det är den värsta film jag sett.

Här har vi Gail Collins om Huckabee och resten av gänget:

”The Republican pack is one extremely unappealing bunch of politicians, and it’s no wonder that the poor voters have developed buyers’ remorse before they’ve come near the cash register. Huckabee is this week’s exercise in avoidance, and he’s not likely to be the last.

If Iowa opts for Mike (More Sincere Than Mitt, Less Weird Than Rudy), chances are that New Hampshire voters will decide that going that way lies disaster. They’ll probably go for Mitt (Fewer Wives Than Giuliani and More Money Than Anybody Else). Once the small states have spoken, Florida voters may be so appalled by the idea of having to listen to Mitt talk about his beautiful marriage for four years that they’ll opt for Rudy (More Consistent Than Mitt and Remember 9/11). While some candidates are focusing on small states and face-to-face campaigning, Giuliani seems to do best in large states where very few people have actually met him.

Then, somewhere around South Dakota, Fred (Extremely Tall) Thompson’s strategy will finally unfold and the voters will give him the nomination because they’ve forgotten he was ever in the race. ”